divendres, 10 de novembre del 2023

INSTITUTS I RESIDÈNCIA

Com ja vau veure a la Castanyada hem reprès el projecte amb els instituts Thos i Codina i Mare de Déu de Lourdes.
Cada dijous i cada divendres fins a desembre ens acompanyaran per fer activitats diverses, com preparar les decoracions de nadal, les Postals, fer jocs d'estimulació cognitiva i el Bingo.

Aquest projecte s'emmarca dins el Servei Comunitari que han de realitzar tots els alumnes de 4rt ESO en entitats de la ciutat.

Tant els alumnes com els nostres residents estan encantats amb aquestes activitats intergeneracionals que els apropen.

La importància d’aquest tipus de projectes, sorgits als Estats Units dels anys 70, augmenta amb la creixent proporció de persones grans que viuen fora de nuclis familiars bé en soledat bé en residències i la proporció d’infants i joves que no tenen relació amb la generació dels seus avis i pels que la gent gran esdevé una realitat llunyana o directament desconeguda.

Els Projectes Intergeneracionals intenten posar remei a aquesta situació. Al cap i a la fi la transmissió entre generacions és el que possibilita l’existència de la cultura. Cap generació comença de nou, darrere queden milers de planes escrites i endavant planes en blanc. Aquest és l’esperit d’aquests programes, i amb aquest objectiu compten amb una sèrie de pautes que han de seguir i que s’exposen a continuació.

Entre els beneficis per les persones participants és remarcable el profit que la gent gran traurà en termes de sentir-se valorades, vèncer la soledat, millorar la seva motivació vital, treballar la memòria i millorar el seu benestar físic implicant-se en activitats físiques, impacte emocional i relacional. Per la generació jove, al seu torn, el Projecte Intergeneracional té un impacte als aspectes relacionals, en l’empatia cap a altres generacions, un aprofundiment del seu coneixement i formació, un reforç de l’autoestima i un augment de la implicació social.

A més, per tots dos grups participar en un Projecte Intergeneracional suposa sortir dels espais coneguts com residències, casals, escoles, instituts i trobar un espai nou de confluència i relació.

Per a la comunitat en general, els Projectes Intergeneraconals suposen, entre altres, l’avenç en la inclusió social, la creació de vincles socials, la superació d’estereotips lligats a l’edat, la millora del teixit social i de la connexió social, la superació de l’aïllament social i la soledat, la conservació d’unes tradicions i d’una memòria cultural i social vinculada a pobles i barris, el resultat concret generat per una intervenció social conjunta, la sensibilització social del conjunt de la població, la promoció d’un lleure alternatiu diferent...
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada