dimecres, 25 de maig del 2016

CAMPANARS DE CATALUNYA



LA SINGULARITAT DELS CAMPANARS

SANT ANDREU DE SALARDÚ

Al costat del riu Garona, a la meitat de la vall que puja cap a les altures de la Bonaigua, Salardú, a 1.268 metres d'altitud, conté una de les joies de l'Aran, la seva església parroquial de Sant Andrèu. La base económica de la població es troba en la ramaderia, pero també aprofita els seus boscos per a fusta i, avui que s'ha disparat la vena turística, és lloc de residència estiuenca i a l'hivern ho aprofita per la proximitat de les pistes d'esquí de Vaquèira com un lloc d'apartaments i hotels.



SANT JOAN DE BOÍ      (La Vall de Boí)

Boí es troba en una vall alta al nord del Pont de Suert, a una altitud de 1.240 metres. Avui viu d'activitat turística i mostra una de les petites maravelles de l'època romànica, la seva església parroquial de Sant Joan, situada ben bé al nucli urbà.





SANTA MARIA DE VALLDEFLORS DE TREMP

Enmig de la conca del seu mateix nom, a una altitud de 468 metres i una mica aturonat respecte de la llera del riu Noguera Pallaresa proper, la població, avui capital de comarca,  viu de l'agricultura de secà i dels conreus de regadiu de l'aigua que porta el riu o, millor encara, del pantà de Sant Antoni al peu mateix de la població. Algunes indústries i els serveis propis d'una capital fan que Tremp resisteixi l'aïllament que les formacions muntanyoses imposen a la zona. D'altra banda, el seu municipi té adherits tota una sèrie de petits poblets que el converteixen en el més gran de Catalunya.



SANTA MARIA DE RIPOLL

Ripoll, nucli originari de Catalunya fa mil cent anys, a 700 metres  d'altitud, enmig de muntanyes pirinenques, conserva de l'antic monestir romànic, ara convertit en parròquia, l'església monacal de Santa Maria, el claustre i el campanar; tot i els desperfectes que el temps, els tremolors de terra i l'home hi han anat fent al llarg de prop de mil anys. Bon centre de comunicacions amb les terres pirinenques, amb indústries del ferro i tèxtils avui molt reduïdes, té tanmateix molta activitat de serveis i de noves indústries modernes. El clima fred, a més a més, és humit, travessada com és la vila pels dos rius Freser i Ter, que s'hi uneixen.




MARE DE DÉU DE GRÀCIA DE LA GRANADELLA

Situada en un alt planell de 600 metres i escaig d'altitud, la Granadella vila dedicada a l'agricultura de secà amb especial dedicació a l'olivera, en treu oli de gran qualitat.




SANT NICOLAU DE BELLPUIG      Vilanova de Bellpuig

Aquesta població lleidatana està situada en la zona sud i de ponent de la comarca, en una plana de 300 metres d'altitud de mitjana, amb bona terra agrícola, regada pel canal d'Urgell i molt ben comunicada per diverses vies de tren i carretera. Tot això n'ha fet un centre important. Els conreus són de cereals, farratges, arbres de fruita dolça i seca i oliveres. També les granges abunden i per tot plegat la indústria derivada de productes del camp s'hi ha desemvolupat i diversificat. Altres indústries de materials per a la construcció i de l'alimentació hi han sorgit juntament amb els serveis en convertir-se Bellpuig en centre d'una important llotja agrícola.



Font: DALMAU, Delfí. Patrimoni català. 55 campanars singulars. Sant Vicenç de Castellet. Farrel Editors, 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada