dimecres, 1 de juny del 2016

CAMPANARS , segona part


SANTA MARIA DE LA BISBAL

La Bisbal d'Empordà

La capital empordanesa, situada en una plana d'altitud modesta de 39 metres al nord de les Gavarres, muntanyes que la separen del sud del Gironès, fou un gran centre taper amb el suro de les alzines sureres muntanyoles; avui destaca per la indústria de la ceràmica. És un centre de comunicacions importants i amb problemes circulatoris (les vies la travessen pel centre) mentre no se li facin les rondes que la circumdin. El riu Daró també la parteix pel mig. Petites poblacions, típiques, i polígons industrials la flanquegen.



SANT VICENÇ DE BESALÚ

Besalú és una important població garrotxina desplaçada cap a llevant i propera al Pla de l'Estany, amb el qual està ben comunicada. Està situada a 150 metres d'altitud. Té notables restes històriques que revelen un passat destacat. El riu Fluvià la banya i el pont medieval que encara hi resta és tota una obra singular: L'activitat econòmica, a més de centrar-se en l'agricultura, avui està  difersificada amb els altres sectors i, a més, la seva situació l'ha convertida en un centre de comunicacions important.



SANT FELIU DE GIRONA

Girona ciutat antiga, damunt un promontori que baixa cap als dos rius que conflueixen allà mateix, el Ter i l'Onyar, està plena de monuments històrics i d'obres belles que justificarien un viatge de dies per conèixer-les.  Avui s'estén més enllà dels rius i forma una conurbació amb les poblacions veïnes. És l'autèntica capital del nord de Catalunya i les seves estances religioses, des del Palau del Bisbe als monestirs i santuaris propers, són  un autèntic goig des del punt de vista religiós i artístic. La base del campanar de Sant Feliu es troba a una altitud de 70 metres.




LA SEU DE SANTA MARIA DE MANRESA   

Enmig del pla de Bages, a una altitud de 240 metres, rodejada d'importants poblacións amb les quals forma conurbació i amb la muntanya de Montserrat al sud com a pantalla, Manresa avui dia és l'autèntica capital del centre del país, travessada per un seguit de línies de comunicació importants que l'uneixen, sobretot, amb les comarques de ponent, el nord, el nord-est i amb la capital del Principat a través del Vallès.

 



SANT JAUME DE FRONTANYÀ

Entre el Ter i el Lobregat, a l'Alt Bergadà, enmig de plegaments muntayosos, alguns replans hi tenen pobles i llogarets. Un d'ells, a 1072 metres d'altitud, ja escassament habitat, acull des del romànic una de les joies d'aquells temps;
antic priorat canonical, avui només en resta l'església de Sant Jaume. S'hi arriba a través de Borredà, pel sud, o bé pel nord des de la Pobla de Lillet. És lloc de pastura, de boscos i, al seu temps, de bolets.




Font: DALMAU, Delfí. Patrimoni català. 55 campanars singulars. Sant Vicenç de Castellet. Farrel Editors, 2010


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada